object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Zastosowanie cebuli w kuchni

Cebula ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli.

Cebula dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą.

Zapewnia zatem nie tylko niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju aromat każdej potrawie, ale także znana ze swoich ogromnych właściwości leczniczych, w skuteczny sposób przyczynia się do łagodzenia wielu poważnych dolegliwości.

Zaletą warzywa jest to, iż można je konsumować w dowolnej formie:

  • cebuli surowej (z pieczywem , jako dodatek do sałatek i innych potraw)
  • cebuli w formie przetworzonej (po obróbce termicznej, smażonej, gotowanej, marynowanej),
  • cebuli w postaci suszonych płatków,
  • cebuli w proszku,
  • czy też jako sok bądź syrop z cebuli.

W absolutnie każdym przypadku cebula sprawdzi się znakomicie jako dodatek w kuchni.

  • Żółta odmiana cebuli jest idealna do bulionów oraz mięs.
  • Cebula czerwona będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, gdzie jej czerwony kolor pięknie wygląda na tle np. zielonej sałaty.
  • Cebula dymka świetnie posłuży zarówno do potraw mięsnych z dodatkiem warzyw, jak i zup oraz sałatek.
  • Szalotka to odmiana cebuli cechująca się delikatnym smakiem i zapachem, zatem podaje się ją drobniutko posiekaną do sosów, zup, ale także w całości w potrawach mięsnych.

Uprawy cebuli w Polsce są bardzo popularne, a jej dostępność i niska cena tylko zachęcają do jej kupowania.

empty