object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Właściwości lecznicze cebuli

Cebula to niepozorne i małe warzywo, które skrywa w sobie całe bogactwo witamin i minerałów. Przede wszystkim należy wspomnieć, że cebula posiada rozmaite właściwości lecznicze:

  • wzmacniające,
  • przeciwzakaźne
  •  grzybobójcze.

Zastosowanie cebuli jako środka zapobiegającego najbardziej zaraźliwym chorobom to perfekcyjne rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które szczególnie cenią sobie naturalne metody leczenia.

Cebula działa korzystnie na funkcjonowanie serca i tarczycy, a dzięki sporej zawartości siarki w znacznym stopniu ogranicza przetłuszczanie się włosów.

A dla alergików?

Bezsprzecznym atutem warzywa stanowi fakt, iż cebula zaliczana jest do warzyw nieuczulających, osoby borykające się z alergią mogą spokojnie ją spożywać, bez obaw, że cebula uczuli.

Inne właściwości cebuli?

Sok z cebuli ma właściwości moczopędne i zaleca się jego picie przy żylakach odbytu i nieżycie jelit. Natomiast syrop stanowi niesłychanie efektywne i naturalne lekarstwo na ból gardła oraz kaszel.

Cebula na anemię i cholesterol

Ze względu na dużą zawartość żelaza, syrop z cebuli nie tylko leczy anemię, ale również pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, który z kolei odpowiada za zawały serca oraz udary mózgu.

Cebula dla dzieci

Cebula w formie syropu z powodzeniem może być podawana dzieciom wzmacniając ich odporność.

Moc witamin w cebuli

Cebula jest nie tylko idealną przyprawą, ale charakteryzuje się także ogromną zawartością niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jako doskonałe źródło kwasu foliowego, warzywo ma działanie krwiotwórcze i chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.

Bogactwo magnezu, wapnia czy też fosforu znajdujące się w cebuli są wyjątkowo korzystne dla serca oraz układu nerwowego.

Ponadto, cebula odznacza się także sporą zawartością witaminy C, w czego rezultacie jest wręcz znakomita na przeziębienia. Na dodatek, dana witamina zwana inaczej kwasem askorbinowym to bardzo silny przeciwutleniacz, który zapobiega nieuchronnym procesom starzenia się skóry. Kwas askorbinowy świetnie sprawdza się także w leczeniu nadciśnienia, gdyż zostało udowodnione, że obniża ciśnienie tętnicze.

Zdecydowanie cebula należy do jednych z najzdrowszych warzyw wykazujących szereg właściwości leczniczych, a do tego jest niedroga i łatwo dostępna.

empty