object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Makaronowa sałatka ze szparagów

Składniki:

  • opakowanie makaronu rurki
  • 2 pomidory
  • sok z cytryny
  • pęczek zielonych szparagów (0,5 kg)
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 10 dag wędliny dojrzewającej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka nasion sezamu
  • sól
  • biały pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotować  według przepisu podanego na opakowaniu w posolonej wodzie, odcedzić, przestudzić.

Oczyścić szparagi i dymkę. Oba warzywa pokroić na kawałki o długości 6 cm.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Na tłuszczu smażyć ok. 5 min szparagi i dymkę.

W tym czasie pokroić na ćwiartki pomidory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć w kosteczkę.

Makaron rurki wymieszać z pomidorami i duszonymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystkie plasterki wędliny zwinąć w rulon, pokroić  w talarki, ułożyć na sałatce. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, posypać sałatkę. Udekorować listkami bazylii, podawać od razu.

empty